- Katılım
- 30 Haziran 2025
- Mesajlar
- 120
- Tepkime puanı
- 209
- Puanları
- 43
OYUN:
Larian Studios tarafından 3 Ağustos 2023 yılında tam sürümü yayınlanan Baldur's Gate 3 bir rol yapma video oyunudur. Unutulmuş Diyarlarda geçen hikaye, masa başı rol yapma oyunlarından Dungeons & Dragons 5. baskısının içerdiği kurallara dayanmaktadır. Stüdyonun önceki oyunlarından sıra tabanlı oyunlar arasında parmakla gösterilen Divinity Origins'in bir çok açıdan üzerine koyarak, küçük çocukların pc başında rol yapma oyunu oynarken hayal ettiği şeylere en yakın işi ortaya koymayı başarmıştır. 2023 yılında en iyi çok oyunculu oyun, en iyi performans, en iyi rol yapma oyunu, oyuncunun sesi ödülü, en iyi topluluk desteği ödülü ve yılın oyunu ödülünü almayı başarmıştır.
MEKANİK:
Baldur's Gate 3 yukarıda da ifade edildiği gibi sıra tabanlı bir rol yapma oyunu ve oyunun ana mekaniği 20lik bir zar üzerinden dönüyor. Bu zarla diyaloglarla yapılan denemelerde ekrana gelen 20lik zarı atarak yapmak istediğimiz eylemin zorluğuna göre eylemi başarıyla yapabilmek için ekrandaki sayının üzerinde bir sayı atmaya çalışıyoruz. Savaşlarda da farklı bir durum mevcut değil sadece savaşların daha akıcı ve oyuncuyu sıkmayacak şekilde ilerlemesi için biz saldırı veya savunma yaparken arka planda biz görmesekte oyun zar atmaya devam ediyor. 20lik zartı atarken belli başlı bonuslar veya dezavantajalara sahip olursak buna bağlı olarak zara bir artı veya eksi puan ekleniyor. Bu bonuslar bazen oyuna başlamadan tasarladığım veya seçtiğimiz karakterin sahip olduğu özelliklere göre değişiyorken bazen de oyun esnasında bulunduğumuz duruma göre değişebiliyor. Mesela zehirlenmişken bir düşmana vurmak daha zorken, okla saldırırken rakipten daha yüksek bir konumda olmamız zara bonus sayı ekliyor. Böylece yaptığımız saldırıda karakterin yetenek seti o an bulunduğumuz durum veya konuma göre zarda aldığımız bonuslar değişiyor ve aksiyonumuzda buna bağlı olarak başarılı veya başarısız olma ihtimalimiz artıyor.
OYUNA GİRİŞ:
Oyuna girdiğinizde başlamadan oyunun zorluk seçeneğinden bağımsız daha gerçekçi bir rol yapma oyunu daha gerçekçi bir DND deneyimi yaşamak istiyorum diyorsanız oyunun ayarlar menüsünde oynanış kısmında Karmik zar seçeneğini devre dışı bırakarak üst üste başarısız zar gelme ihtimalini engelmemiş olursunuz. Burada seçiminizi yaptıysanız oyun içi zorluğu seçeceğimiz kısma geliyoruz bg3e başlarken bizleri 4 farklı zorluk seçimi karşılıyor bunlar sırasıyla Kaşif, Dengeli, Taktisyen ve Onur seçenekleri. Yeni bir oyuncuysanız Onur modundan kaçınmanızı tavsiye ederim ve ben hikaye odaklı ilerlemek istiyorum bir şeyleri keşfederken başımı belaya sokup ölmemek istiyorum diyorsanız Kaşif. Bunların harici grupta kalıyorsanız dnd ve sıra tabanlı oyun tecrübenize bağlı olaraktan dengeli veya taktisyen modu sizlere keyifli bir deneyim sağlayacaktır. Şimdi burayı geçtiğimize göre oyunun asıl önemli kısmına geldik oyun boyunca sürecek deneyiminize zorluk seçiminden daha kritik etkiler olacak karakter yaratma kısmına...
KARAKTER YARATMA VE MACERAYA ATILIŞ:
Karakter yaratma ekranında başlangıçta bizi 6 tane oynanabilir, kendi karakterimiz olarak seçmesek de macera sırasında yoldaş olarak ekibimize katabildiğimiz kişiler ve bu kişilere ek olarak diğer 6 karakter gibi kendi özel hikayesine sahip Kara Dürtü veya hepsinden bağımsız tamamen özelleştirebildiğimiz bir karakter tasarlayabiliyoruz.
Karakter özelleştirmede karşımıza 4 seçenek çıkıyor Irk, Sınıf, Geçmiş, ve Kabiliyet seçimleri. Irk seçiminde karşımıza 11 farklı ırk çıkıyor bunlar sırasıyla Elf, Tiefling, Drow, İnsan, Githyanki, Cüce, Yarı-Elf, Buçukluk, Gnom, Ejderdoğan ve Yarı-Ork. Irk seçimi yapacağınız rol play dışında sınıf seçimi kadar kritik etkileri olmasa da yürüme mesafesi, gece görüşü, ateş direnci gibi birbirlerine karşı ufak tefek avantajlar ve dezavantajlara sahip. Cüceler, Orklar, Elfler vs bir çok fantastik eserden karşınıza çıkmıştır ben sadece hiç bilginizin olmayabileceği bir kaç ırktan bahsedeceğim not: bu bilgilere sahip olmadan oyunu oynayarak da keyifli bir deneyim yaşayabilirsiniz. DND evrenini bilmeniz çok önemli değil. Şimdi ilk bahsedeceğim ırk Drowlar. Drowlar aslında dnd evreninde underdark (karanlıkaltı) denilen bir bölgede yaşayan Elfler. Eski adıyla Kara Elfler, Yeraltı Elfleri. Bazı yönleriyle Elflere benzeselerde Elflerin aksine bu ırk çoğunlukla kötü olmaya meyilli bir toplum. Bir de diğer toplumlardan bağımsız olarak anaerkil bir toplum. Kadınların Erkeklerden çok üstün görüldüğü kız çocuğunun erkek çocuğundan daha çok değer gördüğü tanrılarının da örümcek kraliçe Lloth olduğu bir ırk. İkinci ırkımız Tieflingler, şeytanların soyundan gelen bir çok yerde dışlanan mülteci bir ırklar. Hayat kalmak için yaşam onları farklı yollara itebilir. Githyankiler. Githyankiler bu oyunda seçebildiğimiz tek uzaylı ırk. Fearun evreninden uzaklarda Astral Portalda yaşamını süren bu ırk. Yıllarca Zihinyüzenlerin köleliğini yaptı. Astral boyutta geçirdikleri zamanla edindikleri psicik kabiliyetleri ve yakın dövüş yetenekleriyle Zihinyüzen baskısından kurtulmayı başardılar. Githyankiler soydaşları Githzerailerin aksine kölelikten kurtulduktan sonra toplum olarak gelişip zihinyüzenleri kendi halinde bırakmak yerine Zihinyüzenleri yoketmeyi kendilerine borç bildiler. Githyankiler soydaşlarının aksine diğer ırklara karşı da oldukça barbar ve duyarsızlar ırk içinde güçlü hayatta kalır zayıf olan ölür mentalitesi hakim, merhamet dillerinde olmayan bir kavram.
Geldik en kritik seçime sınıf seçimine, sınıf seçimi hem kombatlardaki durumunuza hem de diyaloglardaki avantajlarınıza büyük ölçüde yön verecek. Oyunda seçebileceğimiz 12 farklı sınıf bulunuyor. Sınıflar sırasıyla Barbar, Ozan, Ruhban, Druid, Dövüşçü, Keşiş, Paladin, Kolcu, Düzenbaz, Sihirbaz, Sehhar, ve Büyücü.
Barbar: oyundaki bir kaç öncü, yakıncı sınıftan birisi. Rage özelliğiyle birlikte kontrolden çıkar ve 10 turluğuna daha güçlü hale gelir. Seviye atladıkça belli başlı iyileşmeler kazanır. Bir çok silahta, kalkanlar, hafif ve orta zırh kuşanmada yeterliliğe sahiptir.
Ozan: Her şeyden azar azar yapabilen takımına can verme yakın dövüş belli ölçüde büyü kullanımı yapabilir ama hiçbirini tahmin edebileceğiniz gibi o işin ehilleri kadar efektif gerçekleştiremez ama Barbarın aksine Karizması yüksek olduğu için bazı durumlardan hiç savaşmadan kurtulur.
Ruhban: Ruhbanlar bir çok büyü sınıfının aksine güçlerini tanrılarına dua ederek alırlar. Ruhban seçerseniz oyun bir tanrı da seçmenizi istiyor. Ruhbanlar oyundaki bütün büyüleri öğrenemeseler de oldukça çeşitli büyüler öğrenirler. Bir çok büyü sınıfının aksine hafif ve orta seviye zırh giyebilirler.
Druid: Doğayla iç içe olan doğal yaşamı hayatının merkezine almış bu sınıf elemantel güçlere sahip olabilir hayvanlarla derin bağlar kurabilir. Vahşi Suret yeteneği sayesinde bir canlının formuna girebilirler. Çeşitli silahlar, kalkanlar, hafif ve orta zırh giyebiliyorlar.
Dövüşçü: Adından da anlaşılabileceği üzere savaş sanatında ustalaşmış her türlü ağırlıkta zırhı giyip çeşitli silahları kullanabilen düz bir sınıf. Sorunlarını barbarlar gibi konuşarak değil şiddetle çözerler.
Keşiş: Çıplak el ve kargılarıyla düşmanlarını bazen sersemleterek ki enerjisiyle seviye atladıkça elde ettikleri güçleriyle Barbar ve Dövüşçüden daha farklı bir stille düşmanlarını yakın dövüş darbeleriyle indirirler. İrfanları ve çeviklikleri yüksektir ekibe sözcükleriyle yol gösterir aynı zamanda düşman saldırılarından atikçe sıyrılırlar.
Paladin: Hak, hukuk, adalet, masumlara yardım kötülerin kafasını ezelim mottosuyla hareket eden yeminine bağlı bir hayat yaşayan, ilahi ışık gücüyle düşmanlarını yakın dövüşte yok eden güçlü ama rol play konusunda daha kısıtlayıcı
yemininizden cayıp farklı yol da izleyebilirsiniz.olabilecek bir karakter. Karizmaları da Dövüşçü ve Barbarın aksine yüksek ikna kabiliyetleri de oldukça yüksek. Dövüşçü kadar çeşitli silah kullanamasa da her türlü ağırlıktaki zırhı giyebiliyor.
Kolcu: İzci Doğayla iç içe olan Kolcular, hem uzak silahları hem de yakın silahları kullanabilen kalkanlar hafif ve orta zırh giyebilen savaşçı bir sınıf.
Düzenbaz: El çabukluğuyla ve gölgelerin arasında savaşıp yaptığı sürpriz ataklarla ölümcül olabilen bir sınıf. Mertçe yakın dövüş değil sinsi infazlar onun uzmanlık alanı. Bir şeylerin kilidini açmak, hırsızlık yapmak onun için çocuk oyuncağı. Hafif zırh, hançer ve bazı kılıç çeşitlerinde maharetliler.
Sihirbaz: Diğer büyü sınıflarının aksine büyü gücünü öğrenerek değil direkt damarlarından alan bu sınıf. Yine diğer büyücülerden farklı olarak macera süresince çok az büyü öğreniyor yani diğer sınıflardan büyü çeşitliliği daha az ama diğer büyücülerin aksine büyüyü en kudretli şekilde kullanıyor. Bir turda bir büyüyü çoklu kullanabilir büyünün mesafesini uzatabilir ya da büyünün verdiği hasardan daha büyük hasarlar çıkarabilir. Nicelik az Nitelik fazla ayrıca karizmalarıyla ikna kabiliyeti yüksek bir büyü sınıfı ama zırhlarla pek araları yok.
Sehhar: Bir Şeytanla imzaladığınız pakt (sözleşme) sayesinde belli başlı güçler kazanıyorsunuz. Sihirbaz sınıfı gibi büyü çeşitliliğiniz az üzerine bir dinlenme süresi boyunca yapabileceğiniz büyü sayısı daha az. Ama bunların yanında Bazbüyülerini daha güçlü hale getirebiliyor ve aynı büyüyü spamlayarak bam bam yok ederek ilerleyebiliyorlar. Bazbüyü ne derseniz bazbüyü bir büyü hanesi harcamadan dinlenmenize gerek olamadan sürekli kullanabildiğiniz büyülere deniliyor. Sihirbazlar gibi karizmaları yüksek yani ikna denemeleri iyi bir sınıf.
Büyücü: Geldik son sınıfa büyücüler.. Ne Sihirbazlar gibi engin büyü gücüne sahipler ne ruban ve druidden yüksek büyü hanesine ne de yüksek bir ikna gücüne peki nedir bu sınıfı diğer büyü sınıflarından özel kılan? Tabiki zekaları evet doğru duydunuz zekaları büyücüler tanrılara dua ederek veya kanları sayesinde değil aldıkları eğitimler sayesinde büyü öğrenen bir sınıf. Bu da onları oyundaki her büyüyü öğrenmeye müsait bir sınıf yapıyor. Her duruma özel çeşit çeşit büyü yapma olanacağınız var. Zırh giymediği ve karizması düşük olduğu için başlangıçta zorlayıcı bir sınıf olsa da zamanla diğer büyücü sınıflarından aşağı kalır bir yanı kalmıyor.
Evet Sınıflarda bu kadardı arkadaşlar. Geçmiş ve kabiliyet seçimleri de sınıfınız ve yarattığınız karakterin özelliklerini destekleyecek şekilde seçildiği sürece karakterinizi daha güçlü hale getirecektir. Mesela Düzenbaz seçip geçmişte şarlatan seçerseniz size el becerisi ve aldatma bonusları verir. Bu da düzenbaza uygun olarak sizi daha eli çabuk ve daha iyi bir yalancı yapar. Kabiliyetlere gelirsek oyunun uzmanı değilseniz oyunun size sınıf seçiminize göre verdiği kabiliyet dağılımı işinizi görecektir. Kabiliyetler dnd olduğu gibi her 2 puanda bir +1 puan verir. Mesela 10 puan 0 puana denk gelirken 8 puan olan bir özelliğiniz zarlardan -1 puan alır 12 puan olan özelliğiniz +1 bonus alır. Büyücü büyü yaparken zeka kullandığı için zekasının yüksek olması önemliyken büyü yaparken karizma kullanan sehhar sınıfı için karizma daha önemlidir.
Bu bilgiler eşliğinde oyunu oynamaya ve Baldur's Gate 3 evrenini keşfetmeye hazırsın. Daha önce oynadıysan veya yeni başladıysan tecrübelerini ve oyun hakkındaki fikirlerini aşağıda bekliyoruz.
Larian Studios tarafından 3 Ağustos 2023 yılında tam sürümü yayınlanan Baldur's Gate 3 bir rol yapma video oyunudur. Unutulmuş Diyarlarda geçen hikaye, masa başı rol yapma oyunlarından Dungeons & Dragons 5. baskısının içerdiği kurallara dayanmaktadır. Stüdyonun önceki oyunlarından sıra tabanlı oyunlar arasında parmakla gösterilen Divinity Origins'in bir çok açıdan üzerine koyarak, küçük çocukların pc başında rol yapma oyunu oynarken hayal ettiği şeylere en yakın işi ortaya koymayı başarmıştır. 2023 yılında en iyi çok oyunculu oyun, en iyi performans, en iyi rol yapma oyunu, oyuncunun sesi ödülü, en iyi topluluk desteği ödülü ve yılın oyunu ödülünü almayı başarmıştır.
MEKANİK:
Baldur's Gate 3 yukarıda da ifade edildiği gibi sıra tabanlı bir rol yapma oyunu ve oyunun ana mekaniği 20lik bir zar üzerinden dönüyor. Bu zarla diyaloglarla yapılan denemelerde ekrana gelen 20lik zarı atarak yapmak istediğimiz eylemin zorluğuna göre eylemi başarıyla yapabilmek için ekrandaki sayının üzerinde bir sayı atmaya çalışıyoruz. Savaşlarda da farklı bir durum mevcut değil sadece savaşların daha akıcı ve oyuncuyu sıkmayacak şekilde ilerlemesi için biz saldırı veya savunma yaparken arka planda biz görmesekte oyun zar atmaya devam ediyor. 20lik zartı atarken belli başlı bonuslar veya dezavantajalara sahip olursak buna bağlı olarak zara bir artı veya eksi puan ekleniyor. Bu bonuslar bazen oyuna başlamadan tasarladığım veya seçtiğimiz karakterin sahip olduğu özelliklere göre değişiyorken bazen de oyun esnasında bulunduğumuz duruma göre değişebiliyor. Mesela zehirlenmişken bir düşmana vurmak daha zorken, okla saldırırken rakipten daha yüksek bir konumda olmamız zara bonus sayı ekliyor. Böylece yaptığımız saldırıda karakterin yetenek seti o an bulunduğumuz durum veya konuma göre zarda aldığımız bonuslar değişiyor ve aksiyonumuzda buna bağlı olarak başarılı veya başarısız olma ihtimalimiz artıyor.
OYUNA GİRİŞ:
Oyuna girdiğinizde başlamadan oyunun zorluk seçeneğinden bağımsız daha gerçekçi bir rol yapma oyunu daha gerçekçi bir DND deneyimi yaşamak istiyorum diyorsanız oyunun ayarlar menüsünde oynanış kısmında Karmik zar seçeneğini devre dışı bırakarak üst üste başarısız zar gelme ihtimalini engelmemiş olursunuz. Burada seçiminizi yaptıysanız oyun içi zorluğu seçeceğimiz kısma geliyoruz bg3e başlarken bizleri 4 farklı zorluk seçimi karşılıyor bunlar sırasıyla Kaşif, Dengeli, Taktisyen ve Onur seçenekleri. Yeni bir oyuncuysanız Onur modundan kaçınmanızı tavsiye ederim ve ben hikaye odaklı ilerlemek istiyorum bir şeyleri keşfederken başımı belaya sokup ölmemek istiyorum diyorsanız Kaşif. Bunların harici grupta kalıyorsanız dnd ve sıra tabanlı oyun tecrübenize bağlı olaraktan dengeli veya taktisyen modu sizlere keyifli bir deneyim sağlayacaktır. Şimdi burayı geçtiğimize göre oyunun asıl önemli kısmına geldik oyun boyunca sürecek deneyiminize zorluk seçiminden daha kritik etkiler olacak karakter yaratma kısmına...
KARAKTER YARATMA VE MACERAYA ATILIŞ:
Karakter yaratma ekranında başlangıçta bizi 6 tane oynanabilir, kendi karakterimiz olarak seçmesek de macera sırasında yoldaş olarak ekibimize katabildiğimiz kişiler ve bu kişilere ek olarak diğer 6 karakter gibi kendi özel hikayesine sahip Kara Dürtü veya hepsinden bağımsız tamamen özelleştirebildiğimiz bir karakter tasarlayabiliyoruz.
Karakter özelleştirmede karşımıza 4 seçenek çıkıyor Irk, Sınıf, Geçmiş, ve Kabiliyet seçimleri. Irk seçiminde karşımıza 11 farklı ırk çıkıyor bunlar sırasıyla Elf, Tiefling, Drow, İnsan, Githyanki, Cüce, Yarı-Elf, Buçukluk, Gnom, Ejderdoğan ve Yarı-Ork. Irk seçimi yapacağınız rol play dışında sınıf seçimi kadar kritik etkileri olmasa da yürüme mesafesi, gece görüşü, ateş direnci gibi birbirlerine karşı ufak tefek avantajlar ve dezavantajlara sahip. Cüceler, Orklar, Elfler vs bir çok fantastik eserden karşınıza çıkmıştır ben sadece hiç bilginizin olmayabileceği bir kaç ırktan bahsedeceğim not: bu bilgilere sahip olmadan oyunu oynayarak da keyifli bir deneyim yaşayabilirsiniz. DND evrenini bilmeniz çok önemli değil. Şimdi ilk bahsedeceğim ırk Drowlar. Drowlar aslında dnd evreninde underdark (karanlıkaltı) denilen bir bölgede yaşayan Elfler. Eski adıyla Kara Elfler, Yeraltı Elfleri. Bazı yönleriyle Elflere benzeselerde Elflerin aksine bu ırk çoğunlukla kötü olmaya meyilli bir toplum. Bir de diğer toplumlardan bağımsız olarak anaerkil bir toplum. Kadınların Erkeklerden çok üstün görüldüğü kız çocuğunun erkek çocuğundan daha çok değer gördüğü tanrılarının da örümcek kraliçe Lloth olduğu bir ırk. İkinci ırkımız Tieflingler, şeytanların soyundan gelen bir çok yerde dışlanan mülteci bir ırklar. Hayat kalmak için yaşam onları farklı yollara itebilir. Githyankiler. Githyankiler bu oyunda seçebildiğimiz tek uzaylı ırk. Fearun evreninden uzaklarda Astral Portalda yaşamını süren bu ırk. Yıllarca Zihinyüzenlerin köleliğini yaptı. Astral boyutta geçirdikleri zamanla edindikleri psicik kabiliyetleri ve yakın dövüş yetenekleriyle Zihinyüzen baskısından kurtulmayı başardılar. Githyankiler soydaşları Githzerailerin aksine kölelikten kurtulduktan sonra toplum olarak gelişip zihinyüzenleri kendi halinde bırakmak yerine Zihinyüzenleri yoketmeyi kendilerine borç bildiler. Githyankiler soydaşlarının aksine diğer ırklara karşı da oldukça barbar ve duyarsızlar ırk içinde güçlü hayatta kalır zayıf olan ölür mentalitesi hakim, merhamet dillerinde olmayan bir kavram.
Geldik en kritik seçime sınıf seçimine, sınıf seçimi hem kombatlardaki durumunuza hem de diyaloglardaki avantajlarınıza büyük ölçüde yön verecek. Oyunda seçebileceğimiz 12 farklı sınıf bulunuyor. Sınıflar sırasıyla Barbar, Ozan, Ruhban, Druid, Dövüşçü, Keşiş, Paladin, Kolcu, Düzenbaz, Sihirbaz, Sehhar, ve Büyücü.
Barbar: oyundaki bir kaç öncü, yakıncı sınıftan birisi. Rage özelliğiyle birlikte kontrolden çıkar ve 10 turluğuna daha güçlü hale gelir. Seviye atladıkça belli başlı iyileşmeler kazanır. Bir çok silahta, kalkanlar, hafif ve orta zırh kuşanmada yeterliliğe sahiptir.
Ozan: Her şeyden azar azar yapabilen takımına can verme yakın dövüş belli ölçüde büyü kullanımı yapabilir ama hiçbirini tahmin edebileceğiniz gibi o işin ehilleri kadar efektif gerçekleştiremez ama Barbarın aksine Karizması yüksek olduğu için bazı durumlardan hiç savaşmadan kurtulur.
Ruhban: Ruhbanlar bir çok büyü sınıfının aksine güçlerini tanrılarına dua ederek alırlar. Ruhban seçerseniz oyun bir tanrı da seçmenizi istiyor. Ruhbanlar oyundaki bütün büyüleri öğrenemeseler de oldukça çeşitli büyüler öğrenirler. Bir çok büyü sınıfının aksine hafif ve orta seviye zırh giyebilirler.
Druid: Doğayla iç içe olan doğal yaşamı hayatının merkezine almış bu sınıf elemantel güçlere sahip olabilir hayvanlarla derin bağlar kurabilir. Vahşi Suret yeteneği sayesinde bir canlının formuna girebilirler. Çeşitli silahlar, kalkanlar, hafif ve orta zırh giyebiliyorlar.
Dövüşçü: Adından da anlaşılabileceği üzere savaş sanatında ustalaşmış her türlü ağırlıkta zırhı giyip çeşitli silahları kullanabilen düz bir sınıf. Sorunlarını barbarlar gibi konuşarak değil şiddetle çözerler.
Keşiş: Çıplak el ve kargılarıyla düşmanlarını bazen sersemleterek ki enerjisiyle seviye atladıkça elde ettikleri güçleriyle Barbar ve Dövüşçüden daha farklı bir stille düşmanlarını yakın dövüş darbeleriyle indirirler. İrfanları ve çeviklikleri yüksektir ekibe sözcükleriyle yol gösterir aynı zamanda düşman saldırılarından atikçe sıyrılırlar.
Paladin: Hak, hukuk, adalet, masumlara yardım kötülerin kafasını ezelim mottosuyla hareket eden yeminine bağlı bir hayat yaşayan, ilahi ışık gücüyle düşmanlarını yakın dövüşte yok eden güçlü ama rol play konusunda daha kısıtlayıcı
yemininizden cayıp farklı yol da izleyebilirsiniz.olabilecek bir karakter. Karizmaları da Dövüşçü ve Barbarın aksine yüksek ikna kabiliyetleri de oldukça yüksek. Dövüşçü kadar çeşitli silah kullanamasa da her türlü ağırlıktaki zırhı giyebiliyor.
Kolcu: İzci Doğayla iç içe olan Kolcular, hem uzak silahları hem de yakın silahları kullanabilen kalkanlar hafif ve orta zırh giyebilen savaşçı bir sınıf.
Düzenbaz: El çabukluğuyla ve gölgelerin arasında savaşıp yaptığı sürpriz ataklarla ölümcül olabilen bir sınıf. Mertçe yakın dövüş değil sinsi infazlar onun uzmanlık alanı. Bir şeylerin kilidini açmak, hırsızlık yapmak onun için çocuk oyuncağı. Hafif zırh, hançer ve bazı kılıç çeşitlerinde maharetliler.
Sihirbaz: Diğer büyü sınıflarının aksine büyü gücünü öğrenerek değil direkt damarlarından alan bu sınıf. Yine diğer büyücülerden farklı olarak macera süresince çok az büyü öğreniyor yani diğer sınıflardan büyü çeşitliliği daha az ama diğer büyücülerin aksine büyüyü en kudretli şekilde kullanıyor. Bir turda bir büyüyü çoklu kullanabilir büyünün mesafesini uzatabilir ya da büyünün verdiği hasardan daha büyük hasarlar çıkarabilir. Nicelik az Nitelik fazla ayrıca karizmalarıyla ikna kabiliyeti yüksek bir büyü sınıfı ama zırhlarla pek araları yok.
Sehhar: Bir Şeytanla imzaladığınız pakt (sözleşme) sayesinde belli başlı güçler kazanıyorsunuz. Sihirbaz sınıfı gibi büyü çeşitliliğiniz az üzerine bir dinlenme süresi boyunca yapabileceğiniz büyü sayısı daha az. Ama bunların yanında Bazbüyülerini daha güçlü hale getirebiliyor ve aynı büyüyü spamlayarak bam bam yok ederek ilerleyebiliyorlar. Bazbüyü ne derseniz bazbüyü bir büyü hanesi harcamadan dinlenmenize gerek olamadan sürekli kullanabildiğiniz büyülere deniliyor. Sihirbazlar gibi karizmaları yüksek yani ikna denemeleri iyi bir sınıf.
Büyücü: Geldik son sınıfa büyücüler.. Ne Sihirbazlar gibi engin büyü gücüne sahipler ne ruban ve druidden yüksek büyü hanesine ne de yüksek bir ikna gücüne peki nedir bu sınıfı diğer büyü sınıflarından özel kılan? Tabiki zekaları evet doğru duydunuz zekaları büyücüler tanrılara dua ederek veya kanları sayesinde değil aldıkları eğitimler sayesinde büyü öğrenen bir sınıf. Bu da onları oyundaki her büyüyü öğrenmeye müsait bir sınıf yapıyor. Her duruma özel çeşit çeşit büyü yapma olanacağınız var. Zırh giymediği ve karizması düşük olduğu için başlangıçta zorlayıcı bir sınıf olsa da zamanla diğer büyücü sınıflarından aşağı kalır bir yanı kalmıyor.
Evet Sınıflarda bu kadardı arkadaşlar. Geçmiş ve kabiliyet seçimleri de sınıfınız ve yarattığınız karakterin özelliklerini destekleyecek şekilde seçildiği sürece karakterinizi daha güçlü hale getirecektir. Mesela Düzenbaz seçip geçmişte şarlatan seçerseniz size el becerisi ve aldatma bonusları verir. Bu da düzenbaza uygun olarak sizi daha eli çabuk ve daha iyi bir yalancı yapar. Kabiliyetlere gelirsek oyunun uzmanı değilseniz oyunun size sınıf seçiminize göre verdiği kabiliyet dağılımı işinizi görecektir. Kabiliyetler dnd olduğu gibi her 2 puanda bir +1 puan verir. Mesela 10 puan 0 puana denk gelirken 8 puan olan bir özelliğiniz zarlardan -1 puan alır 12 puan olan özelliğiniz +1 bonus alır. Büyücü büyü yaparken zeka kullandığı için zekasının yüksek olması önemliyken büyü yaparken karizma kullanan sehhar sınıfı için karizma daha önemlidir.
Bu bilgiler eşliğinde oyunu oynamaya ve Baldur's Gate 3 evrenini keşfetmeye hazırsın. Daha önce oynadıysan veya yeni başladıysan tecrübelerini ve oyun hakkındaki fikirlerini aşağıda bekliyoruz.