Herkese iyi akşamlar.
Bu konuyu nereye açacağımı bilemedim, şayet konusu varsa silin. Ben Kediler Hakkında Her Şey konusunu gördüğüm alandan hareketle açtım. Bu konunun maymunlar, aslanlar, ayılar, vd. derken oluşan sohbette komiklik ama aynı zamanda ihtiras, kaos, enerji pek hoşuma gittiği için es geçmeyip açıyorum. Küçük ekleme yapıp konuyu tamamlayacağım.
Yabani ortamı ele alan, belgesel niteliğinde bir konu; bilgi, belgesel, bir kesit video, hayvanlar âlemine dair ne varsa o konudur. Arşivleri burada bırakmak güzel olur, en azından bulup tekrar bakılacak bir alan olabilir.
Konunun açılışıyla bir hayvan hakkında biraz bilgi vermek istiyorum.
Yalıçapkınıgiller
İsmin Hikâyesi/Adlandırılışı
Kaynaklarda genellikle şöyle geçmektedir:
Rivayete göre, kuşu havada asılı kalırken gören yalılarda oturan hanımefendiler "vayy çapkına bak, bizi gözlüyor" demişler ve o günlerden sonra da kuşun adı çapkına çıkmıştır.
Türkiye'nin belli kesimlerinde Bahri olarak isimlendirildiği gibi yalıcı, mavi çapkın, emircik kuşu, iskele kuşu, dere kuşu adları da vardır.
Tanımı
Kuşlar sınıfının gökkuzgunumsular takımından bir familya (Alcedinidae). Başları büyük, gagaları uzun, kanatları kısa küçük kuşlardır. Daha çok Afrika, Güney Avrupa ve Önasya'da su kıyılarında yaşarlar. Balık vb. ile beslenirler. En bilinen türü yalıçapkınıdır (Alcedl atthis). Avrupa ve Önasya'da yaygın bu türün uzunluğu 17 cm dolaylarında, sırtı parlak mavi - yeşil, göğsü kestane rengi, ayakları parlak kırmızıdır. Başı gövdesine oranla büyük, gagası kama biçimlidir. Öteki iyi bilinen türü İzmir yalıçapkını (Halcyon smyrnensis), Filistin'den Çin'e dek Asya'nın güney kesimlerinde yaşar.
Özellikleri
Beslenme
Ses-Ötüşü
Sesi uzaktan duyulabilen,çok tiz ve çığlığı andıran bir sesi vardır. Ötüşü ıslıklıdır. Aşağıdaki videoda bir örnek vardır.
Nesil Durumu
Bazı türleri nesli tükenme tehlikesi altındadır. Değerli bir tür olmasından UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ndedir, koruma altındadır.
Hakkında İlginç Bilgiler
Kaynak:
Son Not: Şunu da ekleyeyim, tam olsun. Vahşi doğa, adı gibi vahşidir teması:
Bu konuyu nereye açacağımı bilemedim, şayet konusu varsa silin. Ben Kediler Hakkında Her Şey konusunu gördüğüm alandan hareketle açtım. Bu konunun maymunlar, aslanlar, ayılar, vd. derken oluşan sohbette komiklik ama aynı zamanda ihtiras, kaos, enerji pek hoşuma gittiği için es geçmeyip açıyorum. Küçük ekleme yapıp konuyu tamamlayacağım.
Yabani ortamı ele alan, belgesel niteliğinde bir konu; bilgi, belgesel, bir kesit video, hayvanlar âlemine dair ne varsa o konudur. Arşivleri burada bırakmak güzel olur, en azından bulup tekrar bakılacak bir alan olabilir.
Konunun açılışıyla bir hayvan hakkında biraz bilgi vermek istiyorum.
Yalıçapkınıgiller
İsmin Hikâyesi/Adlandırılışı
Kaynaklarda genellikle şöyle geçmektedir:
Rivayete göre, kuşu havada asılı kalırken gören yalılarda oturan hanımefendiler "vayy çapkına bak, bizi gözlüyor" demişler ve o günlerden sonra da kuşun adı çapkına çıkmıştır.
Türkiye'nin belli kesimlerinde Bahri olarak isimlendirildiği gibi yalıcı, mavi çapkın, emircik kuşu, iskele kuşu, dere kuşu adları da vardır.
Tanımı
Kuşlar sınıfının gökkuzgunumsular takımından bir familya (Alcedinidae). Başları büyük, gagaları uzun, kanatları kısa küçük kuşlardır. Daha çok Afrika, Güney Avrupa ve Önasya'da su kıyılarında yaşarlar. Balık vb. ile beslenirler. En bilinen türü yalıçapkınıdır (Alcedl atthis). Avrupa ve Önasya'da yaygın bu türün uzunluğu 17 cm dolaylarında, sırtı parlak mavi - yeşil, göğsü kestane rengi, ayakları parlak kırmızıdır. Başı gövdesine oranla büyük, gagası kama biçimlidir. Öteki iyi bilinen türü İzmir yalıçapkını (Halcyon smyrnensis), Filistin'den Çin'e dek Asya'nın güney kesimlerinde yaşar.
Özellikleri
- Bu kuşların en önemli özelliklerinden biri avlarını suya dalarak yakalamasıdır.
- Özel göz yapıları ile ışık yansımalarından etkilenmez ve keskin bir görüş yeteneği sağlar.
- Sesiyle fark edilen canlılardır ve genellikle uçarken öterler. Ayrıca su üzerinden uçarken mavi bir görüntü olarak görülmesi de ayırt edici özelliğidir.
- Dinlenirken sıklıkla kambur durur.
- Tek gözü ile avını tespit edip dalışa geçer.
Beslenme
- Genellikle balıkla beslenirler. Bunun dışında yalıçapkınları kabuklu deniz canlılarını ve böcekleri de yerler. Her gün vücut ağırlıklarının yaklaşık %60’ı kadar besin tüketirler.
- Bu kuşlar, küçük balıkları kolay yutabilmek için baş tarafıyla kılçıkların yönünden yutar. Eğer bunu yavrular yiyecekse yalıçapkınları onlar rahatça yesin diye küçük balıkların kuyruklarını tutar ve yavrularının yutabilecekleri yönde ağızlarına vererek yedirir.
Ses-Ötüşü
Sesi uzaktan duyulabilen,çok tiz ve çığlığı andıran bir sesi vardır. Ötüşü ıslıklıdır. Aşağıdaki videoda bir örnek vardır.
Nesil Durumu
Bazı türleri nesli tükenme tehlikesi altındadır. Değerli bir tür olmasından UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ndedir, koruma altındadır.
Hakkında İlginç Bilgiler
- Suya yakın bir yerde yalıçapkını kuşları varsa o su temizdir.
- Yalıçapkınları suya hızlı girip çıkması ve suya girmeden önce vücudunu ince bir hava tabakası ile sarmasından ötürü vücudu ıslanmaz.
- Suya dalışı ve avıyla çıkışı birkaç saniyede bile sürer. Kaynaklara göre avını yakalayabilmek potansiyeli 1,3 saniyedir. Road Runner diyebiliriz.
Kaynak:
- Büyük Ansiklopedi, 5808-5809.
- TÜBİTAK, Bilim Genç
- Türkiye'nin Kuşları - Selim Somçağ
- İzmir Kuş Cenneti
- Biyologlar
- Youtube - Birds World KR Kuş Dünyası
Son Not: Şunu da ekleyeyim, tam olsun. Vahşi doğa, adı gibi vahşidir teması: