Alphadan beri oynarım zorluk ve kaos sevenlere tavsiye ederim. kafa ütüleyecek tanıtıma hazır olun. 2d magic roguelike platformer (hatta) sandbox, her farklı oyunda dünyası prosedürel olarak tekrardan oluşturuluyor ve ekranda gördüğünüz her piksel simüle ediliyor. sırf bu oyun için sıfırdan oyun motoru yazmak zorunda kalmışlar...
adı da çok hoş, falling everything. geliştiricileri kuzey avrupalı o yüzden içine fin mitolojisinden yaratıklar koymuşlar. keza oyun içindeki karakterlerin adları da fince, bu yüzden azıcık ucundan fincem var... (keşke türkler de türk mitolojisindeki yaratıkları ve karakterleri yorumlayıp bir oyun yapsa...)
roguelike olmasından ötürü kalıcı ölüm var, karakteriniz öldükten sonra geri döndüremiyorsunuz. tabii ki bu bilgi seviyenize göre değişiyor, sonuçta büyü içeren bir oyunda nasıl yapacağını bilirsen belki ölümsüz bile olabilirsin.
öğrenme eğrisi... şaka değil cidden böyle. öğrenme demişken aslında oyunun ana mekaniğini anlatsam iyi olacak. dediğim gibi oyunda ölünce ölüyorsun, her şeye sıfırdan başlıyorsun. (iki üç istisna dışında, bunlar çok ileri seviye şeyler bilmenize gerek yok) biz noita'yız yani büyücüyüz yada cadı hatta simyacı bile diyebiliriz. elimizde 2 başlangıç asası ile ayılıyoruz, eşya slotumuzda bir adet şişe, içinde her seferinde farklı bir sıvı. bir madenin ağzındayız, etrafı dolaşabilirsiniz ama eninde sonunda ne olduğunu öğrenmek için derine inmeniz veya kazmanız gerekecek.
her piksel simüle ediliyor ne demek, dünyadaki her materyal ile etkileşime girebiliyoruz demek. örneğin madene indik ve etrafımızı yaratıklar sardı, refleks ile ateş ettik ve madeni aydınlatmak için konmuş bir feneri kırıp ondan akan alev almış yağın etraftaki varilleri patlatmasıyla ölebilirsiniz. son durak filmindeki ölümleri şaka sanıyorsanız noitada daha korkunçlarını göreceksiniz. unutmayın ne kadar güçlü büyüleriniz olursa etrafınıza o kadar çok etkiniz olacak.
oyunda ana silahımız dediğim gibi asa, asamızın statları var, bu da oyundaki build mekaniği oluşturuyor. asaların kapasiteleri var ve shuffle olup olmaması büyüleri hangi sıra ile atacağını belirliyor. shuffle olanlar karma, olmayanlar sıra ile büyüleri atıyor. bu da bize asamıza istediğimizi yaptırma imkanı sunuyor. elbette bunun için daha iyi asalara ve daha iyi büyülere ihticımız olacak.
burada örnek olsun ve kendi keşiflerinizin önüne geçmemek için basitçe anlatayım. örneğin oyunun başında şanslıydık ve madende böyle bir asa bulduk. asamız no shuffle, yani sıralı. kapasitesi gayet güzel 9 büyü alabiliyor. mana max, mana kapasitesi 340 yani tek seferde 340 manaya kadar büyüleri atabiliyor. mana charging speed, mana dolum hızı 101 mana doldurabildiğini gösteriyor. recharge time, şarj hızı 0.62, asadaki tüm büyüler bittikten sonra tekrar ateşlemeye hazır olması demek. spread asamızın ne kadar sapmalık bir açı ile ateşleyebildiğini gösteriyor. son olarak asa ile ilgili cast ve cast delay, ateşleme ve erteleme, ateşleme tek seferde kaç büyü atabildiğinizi gösteriyor. erteleme ise bir büyüyü attıktan sonra ne kadar bekleyeceğiniz. burada 0.32 sn
karmaşık gibi dursa da asanızı ateşlemeye başladığınızda farkı anlayacaksınız. hatta oynadıkça asaların tiplerinden bile hızlı mı çok ateşlemeli mi, karma mı sıralı mı ve hatta kapasitesini bile anlayacaksınız. büyülerin çeşitleri ve aynı asalar gibi bir takım değerleri var. noita dünyasında hasar biçimleri var, büyüler için de aynısı geçerli. büyüler pasif yani asanız elinizde olduğu sürece sürekli olabilir. veya parçacık/nesnel olabilirler, bunlar hareketli veya durağan olabilir. veya materyal olabilir, örneğin yağ, asit, su gibi. ama en çok işe yarayanlar parçacık büyülerinizi modifiye edecek büyüler, yarcımcı büyüler, çoklu ateşleyiciler ve diğerleri olarak yüzlerce büyü var.
örnek asamıza dönelim, ateştopu orbiti modifiye büyümüz var, oyunun başında bulmanız mühtemel, iki ucu sivri bir modifiye. ne işe yarıyor? sonrasında gelen parçacığı veya büyüyü edebiliyorsa modifiye ediyor. 40 mana harcıyor, başka bir değeri yok. parçacık büyümüz, kıvılcım baloncukta ise vereceği hasarı görebiliyoruz, ne kadar sapması olduğunu, ne kadar hızı olduğunu ve ateşlemeye olan etkisini. burada ilginç olan ateşlemeye etkisi eksi. yani bu büyü ateşlendiğinde asamızın ateşleme hızını artırıyor. elbette burada modifiye büyümüz hem ateş saçıyor hem de temas halinde patlıyor, yazmasa da büyülerin gizli değerleri de var, o yüzden modifiye büyülerin değerlerini zamanla anlamanız gerekecek. şimdi bu asa ne yapıyor görelim.
ateştopu orbiti modifiyesi oyun başında çok iyi hasar çıkarsa da, büyücüye de hasar verebiliyor. yani asanızda neyi, ne kadar güçlü ve kontrollü yapmanız gerektiğine dikkat etmeli. asamızda sapma olmasa da büyümüzde var, 22 derecelik olası bir sapma...
şu an elimdeki başka bir asayı göstereyim ve işin hemen nasıl farklı yerlere gidebileceğini görelim.
asa sapmasını düzenlemek için sapma düşürücü modifiye, tetikleyici büyü bir şeye/yüzeye çarptığında sonrasında gelen büyü(leri) asanın manası yeterse ateşliyor.
3-5-6 çoklu ateşleyici modifiyesi, birden fazla büyü ateşlemeni sağlıyor. totalde 3+5+6-2=12 büyü ateşleyebilir. her çoklu ateşleyici de ateşlendiği için toplamdan çıkartmak gerekiyor.
düşman takip modifiyesi ateşlenen büyüye yakın düşmanları takip ederek vuruyor
yatay hasar modifiyesi, modifiye ettiği tüm büyülerin yatay hareket etmesini sağlıyor ve hasar ekliyor, ek değerleri de var.
büyü süre artırıcı, büyüler bir belli bir süre içinde kayboluyor, bu süreyi uzatıyor
zehir laneti zaman içinde tik şeklinde hasar veriyor, çoğu yaratığın bağışıklığı yok. katlanarak artabiliyor.
ateş modifiyesi=ateş modifiyesi dfglşkdfj büyünüze ateş ekliyor, çarptığı düşmanı tutuşturuyor.
notalar, hasarsız büyüler. yani en azından normalde. fakat hasar modifiyesi onlara da hasar ekliyor. 1 nota sadece 1 mana harcıyor. bu da fiyat performans demek. fakat nota başına +0.25 sn ateşleme ekliyor, o yüzden fazlası zarar. (ne kadar iyi asa yaptığına göre değişir)
testere oyunun ileri seviyelerinde önemli bir nesnel büyü, kesme hasarı veriyor ve her ateşlendiğinde asanın şarj hızını -0.17 düşürmekte. doğru build ile asanız mana şarjını beklemeden sınırsız ateşleme gücüne sahip olabilir.
basit parçacık büyülerinin kendi hasarları var, elimde daha korkunç şeyler var ama şimdilik abartmayalım diye koydum.
statik slime sisi, normalde durağan fakat düşman takip ve hasar eklediğimiz için düşmanları takip edip slimeda zor hareket etmelerini sağlıyor ve sürekli hasar veriyor. (kare başına)
3x rastgele büyü kopyalama, rastgele seçeceği bir büyüyü 3 kere kopyalarak ateşliyor. fakat burada elbette çakal mekaniği kullanıyorum. o yüzden sadece ondan sonraki büyüyü kopyalıyor.
o büyü de tutuşmuşa mutlak crit modifiyesi. tutuşmuş düşmana %100 oranında, toplam paketin 5x katı hasar veriyor. elbette büyülerin kendi crit oranları da var, onlar da tetiklenirse %120 hasarın x5 kadarı oluyor. fakat buna önceden 3x büyü kopyalama eklemiştik, yani katlanarak artıyor. örneğin envanterimdeki istila büyüsü tek seferde onlarca minik büyü atıyor, bu minik büyülerin hepsi modifiye olduğunda total hasar çok büyüyor.
bu oyuncuların çoğunun sevdiği ne isim veriyorlar bilmiyorum payload, yük vs diyebiliriz, buildi. daha çeşitli buildler de var, kendiniz bir yere kadar keşfedip sonrasında redditten veya kendi wiki sayfasından öğrenebilrisniz. ama bilmediğiniz bir buildi sırf redditte öneriyorlar diye yapmak bilmediğiniz bir kodu linuxte terminale girmeye benziyor. neyin kötü gideceğini sadece oynayarak bilebilirsiniz. etrafa karadelikler saçabilirsiniz, belki sonsuz iyileşme büyüsü bulacaksınız, belki de her şey yolunda giderse tamamen ortadan kaybolacaksınız? ama bu durumda yolunda gitmemiş oluyor... büyülerin bu kadar farklı şekillerde birbiri ile etkileşimini yapımcılar bile hesaplamamışlardı. oyunda sonradan bulunan bu mekanikleri kaldırmak yerine eğer şanslıysanız ufak bir bedel ödeyerek her şeyi yapabileceğiniz hale getirdiler. ama anlamanız lazım, noitada şans her şey ile sonuçlanabilir.
oyunun haritası prosedürel, yani yapılar aynı olsa da her seferinde labiretli yapısı değişiyor. karşısına çıkacak asalar, hazine sandıkları, ultra güçlü büyüler vs belki de çok şanslı ama bir o kadar korkunç şeylerle karşılaşacaksınız. haritası bence ortalama büyüklükte, yani sadece oyunun bitiş ekranını görmek istiyorsanız çoğu yeri gezmenize gerek yok. oyun seviyelerden oluşuyor, ayrıca biyomları var, farklı bitki örtüsü, canavarlar veya yaratıklar bu biyonlara göre değişiyor. öyle ki biyomların bile kendi modifiyeleri var, denk gelecek kimi biyomlar yoğun sis ve nem altında olabilir, bu da büyülerinizin hızını değiştirecek. kimi biyomlar lazerlerle kaplı olabilir, bu da ummadığınız olaylara yol açacak. kim biyomlar şans getirebilir, altına boğulabilirsiniz... veya bir simyacı olarak altın üretmeyi de bulabilirsiniz?!
elbette bu altının size sadece şans getireceğini ummak... noitada mümkün değil.
seviyeleri oldukça basit, önce yüzeyde doğuyoruz, madenlere iniyoruz, devamında kömür ocakları, donmuş derinlikler, Hiisi üssü, yeraltı ormanı, gizli mahzen, büyülü tapınak ve ana düşmanın(?) bulunduğu laboratuvar... fakat araştırmak isteyen için yüzeyde çöl ve karlı çorak araziler de var, içinde neyin gizli olduğunu bilmediniz uçsuz bucaksız derinlikte bir göl veya gökyüzünde adalar(?) da var. tabii ben yeterince güçlü olmadan yola çıkılmasından yana değilim ama keşfetmek cesarettir, cesaret de deliliktir xd ha bu arada noita haritası, paralel dünyalardan oluşuyor. yani doğuya gittiğinizde eğer engelleri aşabilirseniz aynı dünyadan var, batıya gitseniz orada da var, batının batısına gitseniz orada da var.
keşfetmek isterseniz oyunda daha çözülememiş pek çok yapı ve bulmaca var. gerçekten delirdiyseniz her yeri kazıp her köşeye bakıp her türlü simyayı haftanın her günü deneyip yine de bulmayacağınız gizemler var. yada sadece oyunu bitirmek isterseniz son düşmanı öldürüp 'işi" tamamlayabilirisiniz.
geriye pek bişey kalmadı. perk mekaniği var ama o da bir destan, açıklamasını okumadan almayın, gerçi yazmayan bir ton etkiyi de öğrenmeniz gerekecek.. bu kadar. oynadıktan sonra meraklı olanlar sorarsa, ufak tefek ipuçları verebilirim.