Topluluğumuza Katıl!

Üye olarak sen de tartışmalara katılabilir, kendi paylaşımlarını yapabilirsin!

Hemen Katıl

Tartışma Yapay Zeka Hangi Meslekleri Bitirecek?

2040'a kadar aşağıdakilerden hangilerinin insan çalışan ihtiyacı en fazla azalacak?

• Çağrı merkezi / müşteri hizmetleri

Oy: 0 0.0%
  • Gazetecilik

• Sekreterlik / idari işler

• Şoförlük / kurye

• İnsan kaynakları / işe alım

• Kullanılan toplam oy
    4
Ben bu gidişatın içindeyim ve hâlâ dedikleri gibi bir şey görmüyorum. 4 seneyi arkada bıraktık kayda değer ne gördün ? Varolan bilgileri toparlayan şey niye göz kamaştırıcı olsun ki ? Bunu bizler yaşamımız boyunca yapıyoruz.

Yazılımda dünyayı değiştiren bir şey mi yaptı ? Kendi kendini yenileyemiyor da. Hatta prompt injection denilen bir zaafı var. İşten çıkarmalar falan gümbür gümbür geldiğinin kanıtı diyorsan bu işten çıkarılanlar parlayan elemanlar değil. Pandemi zamanı şirketlerin uzaktan çalışma modeli ile aldığı veya büyüyen iş hacmine karşılık bulduğu sonuç. Zaten çoğu boş iş yapıyordu. Sanılanın aksine hızlı gidiliyor olsa şu an aynı şeylerin klonlarını görmek yerine farklı bir şey görürdün. En basitinden madem bu denli müthiş bir şey niye uzaktan çalışmıyoruz veya tatil 3 güne falan inmiyor :napam:
biraz korku seziyorum 🤣 4 sene alt tarafı yahu bunda bile gelişmeler ortada. ben mesela ankette 15 sene sonrasından bahsettim, illa ki bazı iş kollarında dönüşüme gidilecek şu anda bile gidiliyor. bazı iş kollarında yerlerde bazı günler uzaktan çalışma var artık pandemiden sonra iyice yerleşti. tatil 3 güne çıkması ise ayrı konunun mevzusu, bu kapitalist sistemin kan emiciliği kolay kolay bitmez :D

biraz korku seziyorum 🤣 4 sene alt tarafı yahu bunda bile gelişmeler ortada. ben mesela ankette 15 sene sonrasından bahsettim, illa ki bazı iş kollarında dönüşüme gidilecek şu anda bile gidiliyor. bazı iş kollarında yerlerde bazı günler uzaktan çalışma var artık pandemiden sonra iyice yerleşti. tatil 3 güne çıkması ise ayrı konunun mevzusu, bu kapitalist sistemin kan emiciliği kolay kolay bitmez :D
Yani korkum yok nitekim dediğim gibi ben bu işin içinde olan biriyim. 4 sene alt tarafı dediğin sistem için binlerce kitap işletiliyor ve yakılıyor. Sürekli olan bi döngü yani bizim gibi yemek molası veya uyku molası almıyor. Senin benim hayatımdaki aktif olduğumuz anları hesaplasak 4 sene yapar. Dönüşüme gidiliyor olmasının sonucu işsiz kalanlar ona ayak uyduramayanlar ama onların da yerine birileri geliyor. Zaten şu an çoğu işi yaptığı lanse ediliyorken niye sistem kan emici gibi davransın ki ? Gkfkfkfkfk

Bu kadar uzatmaya gerek yok bile. Aslında olay çok basit: pics or didn't happen.

keşke tüm meslekleri bitirseydi memnun olurdum. fakat meslekleri bitirecek korkusu çalışanların bir kısmını daha da bağlanması için motive etme amacı taşıyor, bir yanda kırılım sonucu üzerlerine gelecek tsunamide kurtarılmayacaklarını da söylüyorlar. öbür yandan simbiyoz önerisi, yapay zeka(ki hala ortada bir yapay zeka yok) aslında insanlar için bir araç ve onu kullanarak daha çok verim elde edilebilir? evet ama ne yaptığını biliyorsa. koskoca microsoftun hali ortada.

meslekleri bitirmesi için mesleklerde insan kadar yetkin olması lazım. bunun kademeleri var. mesela metin yazarlığı konusunda, herkes her şeyi yazabilir, 89iq bir insan zaten her türlü metni biraz uğraş ile çıkaraiblir. dil modelleri bunu zaten eğitildikleri veri ile oldukça hızlı yapabiliyorlar. fakat tutartlılıkları için kontrol mekanizmaları olması gerekmekte, metin yazarlarındaki editörler olarak bunu sınıflandırabiliriz. yani bir üst algritma daha onu kontrol etmeli. bu da ajan temelli dil modellerinin birbirine yardım etmesi ile mümkün. fakat deneyim yönünden insanlar sürekli bir akıma maruz kalıyor ve bunca farklı etkileşim yanlış okumalar ve anlamalar sonucu yaratıcılığı ortaya çıkarıyor. dil modelinin tek sıkıntısı bu yaratıcılığını gerçek dünyaya uyduramaması bir yerde insan deneyiminden kayması ve anlamsızlaşması

yüksek risk altındaki mesleklerin hepsinde yetkilendirme söz konusu, kişisel verilere erişme ve mesela bir müşteri temsilcisi gibi davranacaksa açığı olmaması lazım. hem yazma hem okuma hem değiştirme işlevlerine sahip ise, dışarıdan gelen ataklar ile hiç güvenli durmuyor. yada mesela kasiyerlik için zaten basit otomatlar var, ürünü okutup geçiyorsun bunun için bir yapay zekaya ihtiyacın yok. muhasebe işleri şakaya gelmez, kontrol mekanizması olmadan korkunç açıklar verir. insan da veriyor fakat bunu bir dil modeline bırakınca ortada sorumlu kalmıyor, sistem sorumlu tutacağı birilerini ister.

patern tanıma konusunda doğru eğitilebilir bi model varsa ki hiç tanık olmadık. elbette insanların göremeyeceği ayrıntıları göreceklerdir. fakat bunu anlamlı bir zemine oturtmak için humanoid olmaları şart, öbür türlü gerçek dünya deneyimine maruz kalamazlar ve sadece çevirici rolü görürler, gerçek dünyadan sızan damıtılmış bilgi ile nasıl biz tüm gerçekliğe ulaşamıyorsak bu modeller de sakat doğacaktır.
İnsanlarla doğrudan iletişim kurmayı, fiziksel becerileri, empatiyi, yaratıcılığı, karmaşık karar vermeyi veya beklenmedik durumlara müdahale etmeyi gerektiren mesleklerin tamamen ortadan kalkması daha zor olabilir.

Örneğin hemşirelik, tesisatçılık, elektrikçilik, marangozluk, acil durum müdahalesi ve bazı öğretmenlik görevleri yalnızca bilgi üretmekten ibaret olmadığı için otomasyona daha dirençli olabilir.
bence en kolayı bunlar. fiziksel beceri dediğimiz şey bir tekrar meselesi, uzmanlaşmak tekrardır. deha ise bu tekrara ihtiyaç duymamaktır. ileride belki de öğrenmeye bile ihtiyaç duymadan bu basit mekanik tekrar işleri halledecek dahi botlar çıkacak bilemeyiz

insanlar ile doğrudan iletişim kurmanın spiritüel bir deneyim olduğunu varsayıyorsak ve sadece canlıların buna sahip olduğunu düşünüyorsak elbette zor bir durum. fakat bir bilince sahip olacak ise dil modelleri veya yapay zeka modelleri neden spiritüel olamıyor :S empati aynı deneyimin daha önce yaşanması veya simüle edilmesidir sonuçta, herkes bir başkasının durumunu simüle ederek buna ulaşıyorsa yapay zekalar neden ulaşamasın.

bence insan ilişkileri ki bu daha az kararlılık ve az sistematik incelik isteyen durumlarda çok daha iyi olacaklar, çünkü insanlar sosyal canlılar ve karşısındakinin gerçek bir canlı olup olmadığını umursamadan bağ kurabilir karşısının ne düşündüğünü simüle edebilirler. bağ kurmak maalesef ki bi yerde platoniktir. üzücü.

Yani korkum yok nitekim dediğim gibi ben bu işin içinde olan biriyim. 4 sene alt tarafı dediğin sistem için binlerce kitap işletiliyor ve yakılıyor. Sürekli olan bi döngü yani bizim gibi yemek molası veya uyku molası almıyor. Senin benim hayatımdaki aktif olduğumuz anları hesaplasak 4 sene yapar. Dönüşüme gidiliyor olmasının sonucu işsiz kalanlar ona ayak uyduramayanlar ama onların da yerine birileri geliyor. Zaten şu an çoğu işi yaptığı lanse ediliyorken niye sistem kan emici gibi davransın ki ? Gkfkfkfkfk

Bu kadar uzatmaya gerek yok bile. Aslında olay çok basit: pics or didn't happen.
Yapay zekânın sana bir mesajı var:
Gkfkfkf zaten “pics or didn't happen” diyorsun da ortada gerçekleşmiş bir olay varmış gibi kanıt istemen komik biraz :D Ben 15 yıl sonrasına dair bir öngörüden bahsediyorum, bugün sana 2040'in ekran görüntüsünü atamam herhalde.

Ayrıca benim söylediğim “AI şu anda insanların yaptığı işlerin çoğunu yapıyor, yarın %50'si işsiz kalacak” değil. Senin iddian “herhangi bir meslek kolunda insan ihtiyacı %50 bile azalmaz”. Ben de bunun neden imkânsız olduğunu anlamıyorum.

100 kişinin yaptığı rutin bir işi gelecekte AI + otomasyon sayesinde 50 kişi yapabiliyorsa, ortada %50'lik bir insan ihtiyacı azalması var. Bunun olması için AI'ın 100 kişinin yaptığı işi tek başına yapması gerekmiyor.

“4 yılda kayda değer ne gördün?” diyorsun. 4 yıl önce bugünkü üretken AI araçlarının geldiği noktada değildik zaten. Üstelik ben de mevcut teknolojinin kusursuz olduğunu iddia etmiyorum. Prompt injection var, saçmalıyor, kod üretiyor ama bazen kendi ürettiğini insana düzelttiriyor vs. Bunların hepsi doğru olabilir. Ama bunlar bugünkü sınırlamalar; 15 yıl sonra bazı işlerde insan ihtiyacının ciddi biçimde azalmasının mümkün olmadığını kanıtlamıyor.

Bir de “işten çıkarılanlar parlayan elemanlar değil, zaten boş iş yapıyorlardı” diyorsun. E zaten AI'ın ilk etkisinin rutin ve düşük katma değerli işleri vurması beklenmez mi? Bir meslek kolundaki çalışanların yarısının “dahi” olması gerekmiyor ki. Şirket aynı işi daha az kişiyle yapabiliyorsa, sonuçta insan ihtiyacı azalmış oluyor.

Ben zaten “bütün meslekler bitecek” demiyorum. Hatta konuya özellikle “hangi mesleğin insan çalışan ihtiyacı en fazla azalacak?” diye sordum. Çünkü mesleğin tamamen yok olmasıyla o meslekte gereken insan sayısının ciddi biçimde düşmesi farklı şeyler.

O yüzden senin şu an sektörde gördüğün tabloya bakıp “15 yıl içinde %50 bile olmaz” demen bana, benim “15 yıl içinde kesin %50 olacak” demem kadar iddialı geliyor. :D

Ben ihtimalden bahsediyorum. Sen ise o ihtimali neredeyse imkânsız görüyorsun. Asıl merak ettiğim şey de bu: Neden bazı mesleklerde insan ihtiyacının 15 yıl içinde yarı yarıya azalması sence mümkün değil?

Bir de son olarak : “Beni küçümsemeye devam et, 15 yıl sonra bu konuşmayı tekrar açıp kim haklıymış beraber bakarız. :D
:kötülük:

Yapay zekânın sana bir mesajı var:

Gkfkfkf zaten “pics or didn't happen” diyorsun da ortada gerçekleşmiş bir olay varmış gibi kanıt istemen komik biraz :D Ben 15 yıl sonrasına dair bir öngörüden bahsediyorum, bugün sana 2035'in ekran görüntüsünü atamam herhalde.

Ayrıca benim söylediğim “AI şu anda insanların yaptığı işlerin çoğunu yapıyor, yarın %50'si işsiz kalacak” değil. Senin iddian “herhangi bir meslek kolunda insan ihtiyacı %50 bile azalmaz”. Ben de bunun neden imkânsız olduğunu anlamıyorum.

100 kişinin yaptığı rutin bir işi gelecekte AI + otomasyon sayesinde 50 kişi yapabiliyorsa, ortada %50'lik bir insan ihtiyacı azalması var. Bunun olması için AI'ın 100 kişinin yaptığı işi tek başına yapması gerekmiyor.

“4 yılda kayda değer ne gördün?” diyorsun. 4 yıl önce bugünkü üretken AI araçlarının geldiği noktada değildik zaten. Üstelik ben de mevcut teknolojinin kusursuz olduğunu iddia etmiyorum. Prompt injection var, saçmalıyor, kod üretiyor ama bazen kendi ürettiğini insana düzelttiriyor vs. Bunların hepsi doğru olabilir. Ama bunlar bugünkü sınırlamalar; 15 yıl sonra bazı işlerde insan ihtiyacının ciddi biçimde azalmasının mümkün olmadığını kanıtlamıyor.

Bir de “işten çıkarılanlar parlayan elemanlar değil, zaten boş iş yapıyorlardı” diyorsun. E zaten AI'ın ilk etkisinin rutin ve düşük katma değerli işleri vurması beklenmez mi? Bir meslek kolundaki çalışanların yarısının “dahi” olması gerekmiyor ki. Şirket aynı işi daha az kişiyle yapabiliyorsa, sonuçta insan ihtiyacı azalmış oluyor.

Ben zaten “bütün meslekler bitecek” demiyorum. Hatta konuya özellikle “hangi mesleğin insan çalışan ihtiyacı en fazla azalacak?” diye sordum. Çünkü mesleğin tamamen yok olmasıyla o meslekte gereken insan sayısının ciddi biçimde düşmesi farklı şeyler.

O yüzden senin şu an sektörde gördüğün tabloya bakıp “15 yıl içinde %50 bile olmaz” demen bana, benim “15 yıl içinde kesin %50 olacak” demem kadar iddialı geliyor. :D

Ben ihtimalden bahsediyorum. Sen ise o ihtimali neredeyse imkânsız görüyorsun. Asıl merak ettiğim şey de bu: Neden bazı mesleklerde insan ihtiyacının 15 yıl içinde yarı yarıya azalması sence mümkün değil?

Bir de son olarak : “Beni küçümsemeye devam et, 15 yıl sonra bu konuşmayı tekrar açıp kim haklıymış beraber bakarız. :D
Gkdkdkdkdkdkdk

Ben zaten bütün meslekler bitecek demedim diyorsun tartışma sorunun ilki;
'Sizce yapay zekâ önümüzdeki 10-15 yılda hangi meslekleri tamamen ortadan kaldırabilir?'

Ayrıca şu an daha kötü durumda olduğunu fark ettim. Asimovdan başlayarak robotik ve teknoloji alanında insanların hayal gücüyle yarattıkları belliyken milyonlarca parametresi olan ve resim üretme özelliği olan yapay zeka gelmiş ekran görüntüsü atamam diyor.

Valla tek yaptığı forumdaki üyelerin özgünlüğünü bitirmesi oldu :ağlama:

yuki-yuki-tsukumo.gif

Veri üretmek ya da veriye ulaşmakla para kazanan tüm meslekleri bitirecek ya. Avukatlık olur, mimarlık olur, akademi olur. Avukatlık, öğretmenlik vs gibi meslekler yalnızca güvenlik hizmeti veren mesleklere indirgenecek, evraklarınızın, sırlarınızın ya da işte çocuklarınızın güvenliğini sağlayan bir yandan da yapay zakanın işlerini denetleyen birer meslek haline gelecek. Her şey seri üretim ve vasat altı, en iyi ihtimalle de vasatın biraz üstü hale gelecek, aynı fastfood gibi.

Tabi tüm bunlar alt,orta sınıflar için geçerli. Yoksa zengin evlatları şuan da yeri geldi mi seri üretim fastfood yemeyip özel şefe smash burger yaptırıyordur.

Bir diğer tahminim 2-3 yıl içerisinde aynı spor salonları gibi düşünme ya da odaklanma salonları ( gibisinden gibilerinden ) yerler açacak, çakal girişimciler. Beyaz yakalar haftada iki üç gün burada bir saat durup hiçbir şekilde internete ya da yapay zekaya mağruz kalmadan algılarını temizleyecek ve kitap okuyup sohbet edip kirlenmemiş taze anıcıklar elde ederek meditize olacaklar, yersen.

Yazılımı bitirmesine daha çok var. Bizim şirkette bir iş yaparken kod yazana kadar 10 yerden & kişiden bilgi edinmen gerek. Büyük projelerde ne dökümantasyon var ne de sorumluluk alıp bu böyle yapılacak diyen görevliler. Bir de müşterisi var, fiziksel donanımı var, teknolojik alt yapısı var. Yeri geliyor hiç tanımadığın adamın Windows XP'de yazdığı internetsiz ortamda bulunan paketi kullanıyorsun. Yazılım en az öğretmenlik kadar sosyal bir iş. Anca basit web sitelerinin yapımını bitirir.

hiçbi bilgisi olmayan bir insana bir yön verebilir veya ilginç işlerde yardım edebilir. mesela çok da eski olmayan bi lazer yazıcıya driver yazmak için kullanmış elemanın biri, artık yazılım desteği olmayan bi yazıcı, llm yardımı ile adam buna driver yazıp kullanabilmiş mesela.

Geri