Tanıtım Dungeon Creatures

Önüne Japon işi eser geldiğinde Japondan okumak varken niye Türk yazar seçesin ki ?
Katılıyorum buna. @kekomancer'ın dediği gibi kaç kez denendi tutmadı abi işte zorlamayın. GLY bundan önce de yine bu işe girmişti bu ilk değil. Sanatçının çizimi bildiğin japon işi olmuş, kendi tarzını ruhunu bir seriye katmazsan ben neden senin kitabını vs. alayım ki ?

Çünkü bu coğrafya'da yaşayıp kültürü ile büyüyoruz. Önüne Japon işi eser geldiğinde Japondan okumak varken niye Türk yazar seçesin ki ? Senin dediğini yapanlar da vardı bu arada @kekomancer hatırlar belki birkaç arkadaş vardı başka forumda konusunu açıp japonca çıkarıyorlardı eseri. Hatta Shueisha sitesinin online mangalar bölümünde de yüksek puanlar aldıkları oluyordu. Bu arkadaşlar da böyle bi düşüncede ise bi japon çevirmen bulup da halledebilirler bu işi ama biz bu işi türkçe yapıp Türkiye'de yayımlıyoruz diyorsan o zaman yaşadığım coğrafya ile ilgili bir şeyler görmek isterim.
Ryu Genkei'den bahsediyorsun sanırım. Zao Saga diye bir seri çıkarmıştı ama baya eleştiriler aldı Japonlar tarafından. O da Japon mangalarına özenen bir iş olmasına rağmen hem de. Bence bu tarz serilerin bizim ülkemizde beğenilme ihtimali daha yüksek. Biz Japonların kültürüne onlar kadar hakim olmadığımız için gözümüze batmaz muhtemelen. Gördüğüm kadarıyla insanlarımız kendi kültürüne çok meraklı değil. Gençler özellikle. Arkadaşlarımdan biliyorum tükettikleri eserler hep yabancı kaynaklı. Dizi, film, kitap, animasyon vs. Türk işleri kalitesiz algısı var biraz. Manga denince akla gelen şeyin anadolu falan olduğunu düşünmüyorum. O yüzden anlayabiliyorum böyle bir tercih yapılmasını.

Dil bulunduğu kültürden beslenir, sen ana dilinde bir eser yazıp, bundan beslenmiyorsan sıkıntı vardır; ben Türkçe bir eser okurken birden "Mio-san" diye bir şey okursam bu bana ister istemez yabancı ve yapay gelecek. Japon hissiyatı almak istesem zaten bu seriye benzer zindanlarda geçen yüzlerce manga var. Onlardan birisini okurdum.

Evet, bu tarz girişimler desteklensin, ama doğru eleştiriyi de belirtmeliyiz ki ilerleme sağlansın. Aksi halde bırak global'i kendi yağından kavrulmaktan öteye gidemezsin.
Bu seride Türk karakterler olsa, Türkiye'de falan geçse hak verirdim abi dediğine ama zaten kurgusal bir evren çizilmiş. O yüzden yabancı isimli karakterler olması sorun değil bence. Bu manga formatında yapılan bir iş olduğu için san, dono gibi eklerin olması da normal geliyor bana. Bize manga okuduğumuzu hissettirmesi amaçlanmış. Amaçladığı şey iyi yapabiliyorsa çok sorun olmamalı.

Ryu Genkei'den bahsediyorsun sanırım. Zao Saga diye bir seri çıkarmıştı ama baya eleştiriler aldı Japonlar tarafından. O da Japon mangalarına özenen bir iş olmasına rağmen hem de. Bence bu tarz serilerin bizim ülkemizde beğenilme ihtimali daha yüksek. Biz Japonların kültürüne onlar kadar hakim olmadığımız için gözümüze batmaz muhtemelen. Gördüğüm kadarıyla insanlarımız kendi kültürüne çok meraklı değil. Gençler özellikle. Arkadaşlarımdan biliyorum tükettikleri eserler hep yabancı kaynaklı. Dizi, film, kitap, animasyon vs. Türk işleri kalitesiz algısı var biraz. Manga denince akla gelen şeyin anadolu falan olduğunu düşünmüyorum. O yüzden anlayabiliyorum böyle bir tercih yapılmasını.
Japon kültürüne hakim olmayacaksak o zaman niye biz manga okuyoruz ki ? Birçok mangada Japon kültürünü, sosyolojik yaşamı ve geçmişi öğreniyorsun. Yani adamlar sana hiç olmayan şeyler üzerinden bi anlatım sağlamıyor. Kötü karakterler onların kültürlerindeki yokai olarak adlandırılan canlılar diğerleri de aynı şekilde. Tanrılar desen keza öyle. Adamların kültürü buna uygun ve bunu çıkarıyor. Ama ben Kore eser okuduğumda onların farkını görüp onu göre okuyup seviyorum. Sen bugün Kore eser açınca manga demiyorsun ki manhwa diyorsun webtoon diyorsun. Adamlar bunu böyle yapmayı başarmış. Tower of God okurken Japon çakması mı diyorsun ? Solo leveling de aynı şekilde. Japon kültürünü yansıtma ama Japonların mangası diye sat böyle iş olur mu ? Keriz tokatlamak derler buna.

Neyse, yolları açık olsun ne diyeyim.

Son düzenleme:

Hakkımızda

• One Piece Türkiye Forumu – One Piece evrenine dair her şey burada! En son manga bölümleri, spoilerlar, anime sahneleri, teoriler, caps'ler ve tartışmalar forumumuzda sizleri bekliyor. Ayrıca Solo Leveling, Tower of God, Breaker gibi sevilen manhwa ve webtoon serilerini de tartışabilir, Marvel & DC çizgi roman evrenlerine dair sohbetlere katılabilirsiniz. Forumumuza katılarak anime, manga ve çizgi roman dünyasını birlikte keşfedin!

Kullanıcı Menüsü