One Piece'de İyi ve Kötü Felsefesi

Web sitesi
www.youtube.com
One Piece'de iyi ve kötü algısının tamamen yanılgı olduğunu düşünüyorum. İyi gösterilenler kötü eylemler, kötü görünenlerde iyi eylemler gerçekleştirebiliyor. Nötr karakterler ise tamamen kendi özgürlüğünde hareket ediyor. Ama hikayede ve biz okurların gözünden bu iyi-kötü yaftası sürekli değişiyor. Siz One Piece'in iyi kötü felsefesini kendinizce nasıl yorumluyorsunuz?

Kendi fikirlerimle iyi-kötü algısında düşündüklerimi videoya döktüm, linkten izleyebilirsiniz.

Op'ta iyi kötü vardır, karakterler bu iki uçtan birine çok yakındır genelde. Ben başarısız buluyorum Oda'yı bu konuda. Az biraz Dostoyevski ya da bilemedin Buz ve Ateşin şarkısı okusa bir şeyler öğrenir.

Luffy'nin çıkarı için Bege ve Crocodilei ile ortaklığı söz konusu. Böyle çıkar ilişkileri hariç iyiler kötüleri dövüyor seride.

• Like
Tepkiler: KazumaKiryu0
ben seride gri karakter göremedim. iyi korsanlar sadece boş bir bakış açısı. sistemi tanımamak seni suçlu yapmaya yeter. Sen yaşadığın dünyada ülke veya yaşadığın yerin kurallarını kabul etmezsen suçlu olursun. Kralların ve ülkelerin iç işlerine karışmayışı gayet normal. Mf ye hiç katılmıyorum. Bana zorla denizci savundurtmayın ya. Mf de denizciler ne yapacaktı. Savaş olmasın diye geri mi çekileceklerdi. Gri karakter olsa seride derinlik olurdu ama karakterler gayet dümdüz iyi ya da kötü saf. Yeşilçam gülüşleri eksik.

ben seride gri karakter göremedim. iyi korsanlar sadece boş bir bakış açısı. sistemi tanımamak seni suçlu yapmaya yeter. Sen yaşadığın dünyada ülke veya yaşadığın yerin kurallarını kabul etmezsen suçlu olursun. Kralların ve ülkelerin iç işlerine karışmayışı gayet normal. Mf ye hiç katılmıyorum. Bana zorla denizci savundurtmayın ya. Mf de denizciler ne yapacaktı. Savaş olmasın diye geri mi çekileceklerdi. Gri karakter olsa seride derinlik olurdu ama karakterler gayet dümdüz iyi ya da kötü saf. Yeşilçam gülüşleri eksik.
Videoda onu anlatıyorum zaten. Denizciler mantık olarak bulunulan evrenin kolluk kuvveti ve adaleti sağlamakla yükümlüler. Ama Akainu, Ace'i öldürdüğünde okurlar tarafından kötü ilan ediliyor. Aynı şekilde korsanlar da, evren içerisinde yasalara aykırı davrandıklarından kaynaklı suçlular. Karakter bazında incelediğimizde suça da adaleti uygulayana da bir mottosu olduğunun bilincinde olmamıza rağmen ya övüyoruz ya da sövüyoruz. Gri karakterler olduğunu iddia etmemin sebebi herkesin bir sebebi var, mantıklı ya da mantıksız. O yüzden beyaz ya da siyah karakter olduğunu iddia edemeyeceğimizi düşünüyorum.

• Like
Tepkiler: kekomancer
Teach, İmu, Kutsal Ejder ve Kutsal şövalyeler zift Karasıyken diğerleri beyaza bulanmış küçük siyah noktalardan ibaret.

Kötü olmak farklı Reis, suçlu olmak farklı.

kötü olarak bakarsan denizcilerin kötülüğü korsanları geçer bu seride.

• Like
Tepkiler: kekomancer
Videoda onu anlatıyorum zaten. Denizciler mantık olarak bulunulan evrenin kolluk kuvveti ve adaleti sağlamakla yükümlüler. Ama Akainu, Ace'i öldürdüğünde okurlar tarafından kötü ilan ediliyor. Aynı şekilde korsanlar da, evren içerisinde yasalara aykırı davrandıklarından kaynaklı suçlular. Karakter bazında incelediğimizde suça da adaleti uygulayana da bir mottosu olduğunun bilincinde olmamıza rağmen ya övüyoruz ya da sövüyoruz. Gri karakterler olduğunu iddia etmemin sebebi herkesin bir sebebi var, mantıklı ya da mantıksız. O yüzden beyaz ya da siyah karakter olduğunu iddia edemeyeceğimizi düşünüyorum.
Op de karakterler çok sığ, çok karakter var ama yaklaşımları derinlikleri sığ kalıyor. Hunter X gibi değil. Seriyi Luffy ve ekibi üzerinden gördüğümüz için korsanlar iyi tarafta kalıyor. Teach hikayesini okusak daha farklı düşünürdük ya da denizci tarafından okusak çok daha farklı yorumlardık. biz evrene dışarıdan bakarsak korsanlar genel olarak kötüdür denizciler de iyidir. Çok basit bir varsayımdan buna yaklaşabilirim. Sıradan bir zayıf yerde koramiral seviyesinde birisi bile tanrı muamelesi görür. Denizcilerin 3-5bin beli maaş için o güçlerde o mesleği tercih etmeleri iyi olma ile açıklayabilirim. Korsanlarda tam tersi güç para veya başka motivasyonlarla istediğini yapmaya kendine hak gören bir yaklaşıma sahip. Korsan denizci diye ayırmayım. 1 doruki insanların olduğu evrende baltaelli Morgan bile süper insan oluyor. 1000 doruki kişiler için istediğini almak çok zor değil. Askeriyede emir komuta zinciri vardır yani katliam başka şeyler derinden bakmak lazım. Denizcilerin içinde yozlaşma olabilir. Orada da kötüler yaptığı şeylerden zevk alan kişiler vardır ama özünde denizcilik iyi tarafı temsil eder. Yazar istese mf de ailesinden kopan mf ye savaşa gelen denizcileri çizerdi. O taraftan izleseydik hikaye bambaşka olurdu. Wg kutsallar ne diyeceksen, ortaçağ temasında krallıklar olarak düşün. Hangi kralı yargılayacak bir sistem var? Riku iyi diyelim bunun soyunun hepsi iyi mi olacak? Torunu zalim bir kral olduğunda adalet nereye gidecek? Kralı şikayet mekanizması mı var? Op düz dememin sebebi her taraf o kadar ponçik ki kadın hazine başka şeyler kimsenin umrunda değil. biz o kadın karakterler için örneğin nami robin için çok farklı hikayeler okurduk ama super ponçik bir ortam var.
Kötü olmak farklı Reis, suçlu olmak farklı.

kötü olarak bakarsan denizcilerin kötülüğü korsanları geçer bu seride.
Valla reis ben gri karakter çok göremedim seride herkes ponçik herkes sevgi pıtırcığı ya da kötüler tam yeşilçam kötüsü.

Hakkımızda

• One Piece Türkiye Forumu – One Piece evrenine dair her şey burada! En son manga bölümleri, spoilerlar, anime sahneleri, teoriler, caps'ler ve tartışmalar forumumuzda sizleri bekliyor. Ayrıca Solo Leveling, Tower of God, Breaker gibi sevilen manhwa ve webtoon serilerini de tartışabilir, Marvel & DC çizgi roman evrenlerine dair sohbetlere katılabilirsiniz. Forumumuza katılarak anime, manga ve çizgi roman dünyasını birlikte keşfedin!

Kullanıcı Menüsü