Tanıtım Dungeon Creatures

Monolith

dc-3lu-set-2.webp

Selamlar. Bugün sizlere kendi ülkemizden çıkan bir yerli manga olan Dungeon Creatures'dan bahsetmek istiyorum. Daha önce ülkemizde birkaç kere yerli manga dergileri basılmıştı fakat ne yazık ki pek uzun soluklu olamadılar. Şimdi ise GLY adıyla bilinen youtuber Engin Deniz Duru Magma Kozo adıyla bir yayınevi açtı ve daha önceden birlikte çalıştığı İmes ile yeni bir manga projesine başladı. Yazarlığını ve çizerliğini İmes'in üstlendiği Dungeon Creatures isimli bu manganın şu anda 3 cildi basılmış durumda. Manganın konusuna geçmeden önce GLY'nin manga geçmişine ve Magma Kozo'nun kuruluş amacına bir bakalım.

image_1728.webp

Magma Kozo, 2025 yılında Engin Deniz Duru tarafından yayınevi ve tekstil markası olarak kuruldu.

Lise yıllarında anime ve manga kültürüne merak saran Duru, yıllar sonra bu ilgisini bir Youtube kanalına dönüştürdü. 2020 yılında GLY isimli Youtube kanalını açarak, tarihin en büyük anime ve manga serilerinden biri olan One Piece üzerine içerikler üretmeye başladı. 2021 yılında geri kalan seriler hakkında da içerikler üretmek amacıyla GLY+ kanalını açtı.

Türkiye'de eşine az rastlanan bu içerik türüyle Duru, günden güne büyümeye devam etti ve birkaç yıl içinde geniş kitlelere hitap eder hale geldi.

Ülkesindeki manga kültürüne katkıda bulunmak isteyen Duru, GLY Yayıncılık adında bir yayınevi açtı. 2022/2023 yıllarında Re-Aksiyon! adında 4 sayılık bir manga dergisi, ardından Re-A Otaku adında 5 sayılık bir manga dergisi çıkardı.

Bu süreçlerde yayıncılığın her alanında büyük tecrübeler edindi. Manga serileri basan tam kapsamlı bir yayınevi açma fikrini bu süreçlerin ardından edindi.

2025 yılında bu fikrini gerçeğe dönüştürdü. Magma Kozo adındaki yayınevini açtı. İlk eseri yerli bir yapım olan Dungeon Creatures oldu. Dungeon Creatures Re-A Otaku dergisinde okuyucular tarafından en çok beğenilen manga seçilmişti.

Bugün Magma Kozo, yalnızca yerli eserlerle sınırlı kalmayıp Japonya’da üretilen orijinal manga eserlerini de standart üzeri kaliteli baskılarla Türkiye’deki okurlarla buluşturmayı hedeflemektedir. Bu doğrultuda lisanslı yayıncılık süreçlerine odaklanarak, uluslararası ölçekte tanınan serileri Türkçe'ye kazandırmayı ve ülkemizde manga kültürünü daha da güçlendirmeyi amaçlamaktadır.

Dungeon Creatures manganın konusu ise şekilde;

Karanlık, yozlaşmış ve acımasız bir dünya... Krallıklar bu dünyaya hükmeden güçlerdir. Güçlerinin temeli, krallıklara bağlı olan kiliselerdir. Çoğu pis işlerini bu kiliselerin başpiskoposlarına yaptırırlar. Bu yüzden başpiskoposlar, pek iyi kimseler olarak bilinmezler. Ejderha Kilisesi’nin başpiskoposu Ashtray Macrophylla adındaki adamdır. Kül Laneti’ne sahiptir. Bu lanete sahip olan kişilerin ömrü kısa olmuştur. Üzerindeki laneti kaldırmanın yöntemlerini arayan Ashtray, bu yolda kendi hayatı hakkında bilmedikleriyle yüzleşecektir.

Ülkemizde manga kültürünün gelişmesi adına bu tarz projelere destek vermemiz gerektiğini düşünüyorum. O yüzden satın almak isteyenler için manganın linkini bırakıyorum. Üç cildi toplu olarak veya ayrı ayrı olarak alma imkanınız mevcut. Toplu alırsanız daha uygun bir fiyata geliyor.

Üçlü set
Birinci cilt
İkinci cilt
Üçüncü cilt

Mangayı okuyanlar eleştirilerini yazabilir ve tartışabiliriz. Mangayı nasıl buldunuz? Beğendiniz ve beğenmediniz yanları nelerdi? Teorileriniz var mı?

Yerli manga şeyi uzun zamandır deneniyor fakat akmaya niyetli ırmağın kendi yolunu bulmasına izin verilmiyor. Kötü kötü japon çizgi roman kopyalarını yerli manga diye piyasaya sunmanın manası var mı? Kültürün, tarihin, mitosun, insanların falan bambaşka iken aynı çizgi 10-15 yıldır zorlanıyor. Koreliler, Çinliler kendi yollarını çoktan buldu. Kendi pazarını yarattı. Burada ilginç bir direnç var, en azından üretici kısmında.

Yerli manga şeyi uzun zamandır deneniyor fakat akmaya niyetli ırmağın kendi yolunu bulmasına izin verilmiyor. Kötü kötü japon çizgi roman kopyalarını yerli manga diye piyasaya sunmanın manası var mı? Kültürün, tarihin, mitosun, insanların falan bambaşka iken aynı çizgi 10-15 yıldır zorlanıyor. Koreliler, Çinliler kendi yollarını çoktan buldu. Kendi pazarını yarattı. Burada ilginç bir direnç var, en azından üretici kısmında.
Peki bu eserde oyle mi veya daha onceki eserleri de boyle mi yazarin ? Ornek sayfa da olmadigi icin pek bilemedim.

Manga hakkında daha detaylı bilgi almak isteyenler GLY'nin videosunu izleyebilir. Çizimlerini de ufaktan görüyoruz videoda. Başarılı duruyor bence.

Peki bu eserde oyle mi veya daha onceki eserleri de boyle mi yazarin ? Ornek sayfa da olmadigi icin pek bilemedim.
Konusuna bakmıştım ve tabi ki GLY denen arkadaşın ne kadar kaliteli işlere ön ayak olabileceğini tahmin ettiğimden bu serzenişte bulundum. Bu Türkçe Manga işinin öncesi de var tabi.

• Like
Tepkiler: Vegapunk
Bir yerden başlamak lazım diye düşünüyorum abi. Ülkece geriden geliyoruz bu manga-çizgi roman işlerinde. Belki bu iş başarılı olursa kendi tarzında bir manga yapmak isteyenlere de motivasyon olur. Sıfırdan yolumuzu bulmak kolay olmasa gerek.

• Like
Tepkiler: kekomancer
Bir yerden başlamak lazım diye düşünüyorum abi. Ülkece geriden geliyoruz bu manga-çizgi roman işlerinde. Belki bu iş başarılı olursa kendi tarzında bir manga yapmak isteyenlere de motivasyon olur. Sıfırdan yolumuzu bulmak kolay olmasa gerek.
Valla bu motivasyonu anlayabiliyorum ama bu 10. kez falan deneniyor, öncesinde web dergiler denendi vs. Bir noktada Japon işlerinin izdüşümünden kurtulamıyor üretici. Bu gölgeden nasıl sakınılır, ne yapmak gerekir onu da bilmiyorum. Ama işin bu yolla düze çıkacağını düşünmüyorum yoksa haklısın. Bir yerden başlamak lazım ama o nokta 10-15 sene önce başlangıç olarak düşünülüyordu zaten:S

• Like
Tepkiler: Monolith
Konusuna bakmıştım ve tabi ki GLY denen arkadaşın ne kadar kaliteli işlere ön ayak olabileceğini tahmin ettiğimden bu serzenişte bulundum. Bu Türkçe Manga işinin öncesi de var tabi.
Sorduktan sonra video gelmis de ona baktim haklisin Japon isinin otesine gidememis. Youtuberlari genel olarak izlemedigim icin ne uretiyorlar bilmiyorum ama bu eser bi sure sonra okuyucuyu sikar bence. Hayirlisi olsun, belki fiyattan dolayi almak isteyenler olur.

Sorduktan sonra video gelmis de ona baktim haklisin Japon isinin otesine gidememis. Youtuberlari genel olarak izlemedigim icin ne uretiyorlar bilmiyorum ama bu eser bi sure sonra okuyucuyu sikar bence. Hayirlisi olsun, belki fiyattan dolayi almak isteyenler olur.
Burası, bu toplum kocaman bir kültür beşiği. İki satır kitap okuyup bundan beslenilse, iş biraz buranın izdüşümünü taşınsa ama yok. İlla Mino-san olacak orada. Gerçi bu pirinç daha çok su kaldırır da bakalım:d

Burası, bu toplum kocaman bir kültür beşiği. İki satır kitap okuyup bundan beslenilse, iş biraz buranın izdüşümünü taşınsa ama yok. İlla Mino-san olacak orada. Gerçi bu pirinç daha çok su kaldırır da bakalım:d
Mio-san olmasını geçtim dono gibi ekler de var tam olarak doğru kullandıklarını da sanmıyorum. Aslında türk tarihi ve mitolojisi ile ilgili bir şeyler ekleseler daha iyi başlangıç yapılırdı. Elbet okuyanlar çıkar yorumlara o zaman bakarız.

Hakkımızda

• One Piece Türkiye Forumu – One Piece evrenine dair her şey burada! En son manga bölümleri, spoilerlar, anime sahneleri, teoriler, caps'ler ve tartışmalar forumumuzda sizleri bekliyor. Ayrıca Solo Leveling, Tower of God, Breaker gibi sevilen manhwa ve webtoon serilerini de tartışabilir, Marvel & DC çizgi roman evrenlerine dair sohbetlere katılabilirsiniz. Forumumuza katılarak anime, manga ve çizgi roman dünyasını birlikte keşfedin!

Kullanıcı Menüsü